Σελίδες

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Μια ζωηρή τελεία

 Λίγο πριν πέσει η αυλαία του 2020 είχα την χαρά να δω το βιβλίο μου "Μια ζωηρή τελεία "  να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.





📚 Η ζωηρή τελεία ήρθε για να μας μάθει με το δικό της τρόπο τα είδη των γραμμών. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που φτιάχτηκε με πολύ μεράκι και αγάπη με σκοπό να γίνει μια πρώτη εισαγωγή στη γεωμετρία.Απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής και πρώτης σχολική ηλικίας .Το παιδί αφού μάθει για την κάθε γραμμή καλείται να την εντοπίσει μέσα στην εικόνα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο-εργαλείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της χώρας κατόπιν παραγγελίας.
Μπορείτε να το προμηθευτείτε και ηλεκτρονικά κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο
Μπορείτε ακόμα να ακολουθήσετε τη ζωηρή τελεία στο Facebook
αλλά και στο  instagram https://www.instagram.com/zoiri_teleia/
Ευχαριστούμε τον Παρατηρητή της Θράκης και τον Παρατηρητή Books που έδωσε ζωή στην αγαπημένη μας τελεία καθώς και στην εικονογράφο μας Κωνσταντίνα -Ραφαηλία Βογιατζή που της έδωσε μορφή.
Ευελπιστούμε να σας αρέσει και να σας φανεί χρήσιμη.😍😍
 

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Τα ηλεκτρονικά βιβλία των eTwinning προγραμμάτων μας .

To eTwinning πρόγραμμα  STEAM in my kitchen ολοκληρώθηκε.Οι μαθητές μας πραγματοποίησαν  την  προσέγγιση υλικών της κουζίνας μας μέσα από το STEAM  και την ρομποτική.Παρά τις έκτακτες και πρωτόγνωρες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία, κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας και να μάθουμε βιωματικά τόσα καινούρια πράγματα. Μάθαμε την επιστημονική προσέγγιση ,ρωτήσαμε ,προβλέψαμε, πειραματιστήκαμε ,παρατηρήσαμε , βγάλαμε συμπεράσματα.Μάθαμε για τον κώδικα και προγραμματίσαμε τα ρομπότ μας....Γίναμε κι εμείς ρομπότ και μάθαμε να επιλύουμε προβλήματα μέσω της δοκιμής και του λάθους.'Ήταν πράγματι μια πολύ δημιουργική χρονιά ,γεμάτη από εκπλήξεις......Το παρακάτω ebook συμπεριλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου από όλους τους εταίρους .


Το δεύτερο πρόγραμμα που υλοποιούσαμε το STEAMtastic ολοκληρώθηκε κι αυτό .Μια σχολική χρονιά προσανατολισμένη εντελώς στο STEAM .Μας απασχόλησαν και σε αυτό διάφορα θέματα .Ρομπότ, κύλινδροι,νερό, καρούλια, πέτρες ....Όλα τα θέματα μας έδωσαν την ευκαιρία να τα προσεγγίσουμε μέσα από τα Μαθηματικά, την Μηχανική, την Επιστήμη, την Τέχνη και την Τεχνολογία.Το παραγόμενο και εδώ ebook δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας της Μάλτας.



https://eur01.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fread.bookcreator.com%2Flibrary%2F-M5vRJ4eM8zAM2Dr-Lce%2Fbook%2FiKr0GmEpTyKlYa26sldaXA%3Ffbclid%3DIwAR3fRlhrvyJm60ETbgP1fhAxiUlWu8-A5rVqfpBpF6xaUYBnpX5ffhoMGuw&data=02%7C01%7Ctanya.zahra%40gov.mt%7C77345fb972a24897815408d7fd81faf0%7C34cdd9f55db849bcacba01f65cca680d%7C0%7C0%7C637256607011472597&sdata=lwm8NsxG7p4cilLx%2B%2Bvh22xkBwKgcHQ46tjmtVhxzLQ%3D&reserved=0



Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες των έργων μας αλλά κυρίως ευχαριστώ πολύ όλους τους γονείς που ήταν δίπλα μας κατά την υλοποίησή τους.Φυσικά τα περισσότερα μπράβο τα οφείλω στους μικρούς μου μαθητές που δούλεψαν ακούραστα και με πολύ όρεξη σε όλες τις δραστηριότητες ..

       


Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Eξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού για τον Covid 19

Οι ημέρες της καραντίνας για τον Covid19 μπορεί να ήταν πολλές και ο εγκλεισμός δύσκολος αλλά εμείς περάσαμε τον καιρό μας επικοινωνώντας και μαθαίνοντας.
Κάναμε διάφορες δραστηριότητες  για τα eTwinning προγράμματα που δουλεύαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς STEAM in my kitchen και  STEAMtastic . Πραγματοποιήσαμε όμως και άλλες δραστηριότητες που προέκυπταν με το πέρασμα των ημερών.Στο παρακάτω padlet είναι συγκεντρωμένες αυτές οι δραστηριότητες.



Δημιουργήθηκε με το Padlet



Συμμετείχαμε ενεργά και σε ένα τρίτο eTwinning πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ...ΜΑΖΙ που δημιουργήθηκε ακριβώς κατά την διάρκεια του εγκλεισμού μας για τον κορωνοϊό.Στο έργο αυτό συμμετείχαν 225 σχολεία, 300 εκπαιδευτικοί και  ο εκτιμώμενος αριθμός των  ωφελούμενων μαθητών και μαθητριών  ήταν περίπου 4800 παιδιά σε όλη την Ελλάδα!
Στο παρακάτω padlet θα δείτε όλα όσα κάναμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Ευχαριστώ πολύ που γονείς και παιδιά μοιράστηκαν τον χρόνο τους μαζί μου για να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα και δημιουργικά την δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση!!
Δημιουργήθηκε με το Padlet






Η πρόκληση με τον χυμό λεμονιού


Το τελευταίο θέμα που μας είχαν προτείνει οι φίλοι μας από την Ιταλία για το έργο STEAM in my kitchen ήταν για τον χυμό λεμονιού.
Η πρόκληση ήταν να γράψουμε με λεμόνι ένα μήνυμα που όταν στεγνώσει εξαφανίζεται.Μόλις όμως σιδερώσεις το χαρτί αυτό επανεμφανίζεται .Όλοι οι συνεργάτες ,μαθητές και εκπαιδευτικοί γράψαμε ένα μυστικό ενθαρρυντικό μήνυμα .'Όλα τα μηνύματα ενώθηκαν σε ένα βίντεο για να στείλουμε θετική ενέργεια και υποστήριξη ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας.




Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

STEAM και καλαμάκια

Το προτελευταίο θέμα του έργου STEAM in my kitchen ήταν τα καλαμάκια που το πρότειναν οι συνεργάτες μας από τη Σιάτιστα.Η πρόκληση ήταν να φτιάξουμε τα γεωμετρικά σχήματα με καλαμάκια.Δυστυχώς μας πρόλαβε το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού και κάποιες δραστηριότητες δεν ολοκληρώθηκαν.Κάποιες έγιναν εξ αποστάσεως όπως και η πρόκληση του τελευταίου θέματος που ήταν ο χυμός λεμονιού που το πρότειναν οι συνεργάτες μας από την Ιταλία.

Τα καλαμάκια ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον θέμα.Το επιστημονικό ερώτημα έλεγε να κρεμάσουμε ένα καλαμάκι από ένα τραπέζι με ένα σχοινί και να τρίψουμε ένα άλλο καλαμάκι με ένα ύφασμα.Στη συνέχεια έπρεπε να πλησιάσουμε το καλαμάκι που κρεμόταν και να παρατηρήσουμε τι θα συμβεί.Πράγματι κάναμε το πείραμα και είδαμε τα καλαμάκια να κολλάνε ή να απομακρύνονται.



Δοκιμάσαμε το ίδιο και με το καλαμάκι με τα μαλλιά μας ή με κομματάκια από χαρτί.







Προλάβαμε να κάνουμε και τα γεωμετρικά σχήματα χρησιμοποιώντας καλαμάκια και πλαστελίνη.






Φτιάξαμε ακόμα και ρουκέτες με καλαμάκια .Χρησιμοποιήσαμε χοντρά και λεπτά καλαμάκια.Τα νήπια έβαψαν και έκοψαν τη ρουκέτα που τους άρεσε .Κολλήσαμε ένα χοντρό καλαμάκι  στο πίσω μέρος της ρουκέτας και κλείσαμε καλά το πάνω άνοιγμα με χαρτοταινία.Τα παιδιά τοποθετούσαν το χοντρό καλαμάκι πάνω σε ένα λεπτό ,φυσούσαν καιιιιιιιιιιιιι......................εκτόξευση!!!


Τα σχολεία όμως έκλεισαν .Εμείς προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας από το σπίτι.'Ετσι τα παιδιά έφτιαξαν κάμπιες που έπρεπε να τις φυσήξουν για να μετακινηθούν ή να κάνουν αγώνες με τους γονείς ή τα αδέρφια τους.Διασκεδαστικό για τις δύσκολες μέρες της καραντίνας.

Ασχολήθηκαν ακόμα και με τον κώδικα.Τους έδωσα έναν κώδικα για να φτιάξουν βραχιολάκια από καλαμάκια.Τα κατάφεραν τέλεια περνώντας δημιουργικά τον χρόνο τους μένοντας σπίτι.

Το τελευταίο θέμα που μας είχαν προτείνει οι φίλοι μας από την Ιταλία ήταν για τον χυμό λεμονιού.Η πρόκληση ήταν να γράψουμε με λεμόνι ένα μήνυμα που όταν στεγνώσει εξαφανίζεται.Μόλις όμως σιδερώσεις το χαρτί αυτό επανεμφανίζεται .Όλοι οι συνεργάτες ,μαθητές και εκπαιδευτικοί γράψαμε ένα μυστικό ενθαρρυντικό μήνυμα .'Όλα τα μηνύματα ενώθηκαν σε ένα βίντεο για να στείλουμε θετική ενέργεια και υποστήριξη ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας.



Το αλάτι μέσα από το STEAM

Κατά τη διάρκεια του έργου STEAM in my kitchen προτάθηκε από τους συνεργάτες μας από τη Λάρισα  το ΑΛΑΤΙ και μας δόθηκε η πρόκληση να φτιάξουμε έργα τέχνης με αλάτι.Το επιστημονικό ερώτημα που τέθηκε ήταν τι παθαίνει ο πάγος όταν ρίξουμε πάνω του αλάτι.
Πειραματιστήκαμε λοιπόν με τον πάγο και το αλάτι.
Ρίξαμε πάνω σε παγάκια ζεστό νερό, νερό κρύο, αλάτι ,τίποτα και κάναμε τις προβλέψεις μας για το ποιο παγάκι θα λιώσει πρώτο.










 Τελικά είδαμε ότι πρώτο έλιωσε το παγάκι με το ζεστό νερό ,μετά το παγάκι με το κρύο νερό ,μετά το παγάκι με το αλάτι ,με τη ζάχαρη και τελευταίο αυτό που δεν του βάλαμε τίποτα.
Στη συνέχεια ψαρέψαμε παγάκια  .Χωρίς αλάτι  τα παγάκια δεν κολλούσαν στο σχοινί ενώ με το αλάτι κολλούσαν και μπορούσαμε να τα ψαρέψουμε.



Κάναμε έργα τέχνης με αλάτι.Ζωγραφίσαμε τη μισή σελίδα μας με νερομπογιές και ρίξαμε αλάτι που δημιούργησε ένα ξεχωριστό εφέ χιονιού..Την υπόλοιπη αφού την βάψαμε με άλλο χρώμα την σκεπάσαμε με μια σακούλα για να δώσουμε στο χρώμα το εφέ του πάγου.Μετά κάθε νήπιο έφτιαξε έναν χιονάνθρωπο στο χιονισμένο φόντο.


Όμως από που παίρνουμε το αλάτι;Παρακολουθήσαμε βίντεο στο youtube και φτιάξαμε τη δική μας αλυκή .Αφήσαμε το σκεύος με το αλατόνερο στο καλοριφέρ και περιμέναμε .Την επόμενη μέρα υπήρχε μόνο αλάτι χωρίς νερό.




Στη συνέχεια τα νήπια χρησιμοποίησαν αλατοζύμη και οδοντογλυφίδες για να φτιάξουν ένα σπίτι που να μπορεί να στέκεται.'Όμως επειδή τους άρεσε πάρα πολύ αυτή η δραστηριότητα κατασκεύασαν ήλιους και άλλα πράγματα.















Παίξαμε ακόμα με τον κώδικα και το αλάτι. Τα νήπια έγραψαν τη λέξη ΑΛΑΤΙ χρησιμοποιώντας εικόνες που από τα αρχικά τους σχηματιζόταν η λέξη . Βοήθησαν και τον χιονάνθρωπο να ακολουθήσει μια διαδρομή  περνώντας από όλα τα γράμματα της λέξης αλάτι.





Εξερευνήσαμε ακόμα και την πυκνότητα με το αλάτι χρησιμοποιώντας νερό, λάδι και αλάτι.



 Φτιάξαμε ακόμα και πετρώματα από αλάτι.Διαλύσαμε αρκετό αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και βυθίσαμε  ένα σκοινί μέσα σε αυτό.Σκεπάσαμε με χαρτί και το αφήσαμε .Μόλις επιστρέψουμε στο σχολείο θα δούμε τι ακριβώς δημιουργήθηκε γύρω από το σχοινί.









Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Τροχαλίες και καρούλια στο νηπιαγωγείο μας.

Ένα παράξενο θέμα τις "Τροχαλίες και τα καρούλια" προσεγγίσαμε στα πλαίσια του eTwinning προγράμματός μας "STEAMtastic". Παράξενο γιατί ίσως δεν προσέξαμε ποτέ την χρήση τους γύρω μας.Πραγματικά ήταν μια πρόκληση το ίδιο το θέμα και παρά τις αμφιβολίες και την δυσκολία που νομίζαμε ότι είχε , μάθαμε πολλά και διασκεδάσαμε πολύ.
Αρχικά είδαμε τι είναι οι τροχαλίες και τα καρούλια και πού χρησιμοποιούνται.Ξανασυναντήσαμε τον Αρχιμήδη που λέγεται ότι  με τη χρήση τροχαλιών κατάφερε να βγάλει ολόκληρο πλοίο από τη θάλασσα.
Δοκιμάσαμε να σηκώσουμε ένα τουβλάκι χωρίς και με τη χρήση τροχαλίας
Φτιάξαμε και  την δική μας τροχαλία που τραβάει ένα κουβαδάκι με νερό.Τη χρησιμοποιήσαμε λοιπόν στο δικό μας αυτοσχέδιο πηγάδι σαν ανυψωτική μηχανή.









Πειραματιστήκαμε με φελλούς και  καπάκια από μπουκάλια και φτιάξαμε τα δικά μας καρούλια.Μάθαμε με τον τρόπο αυτό  συμμετρία και  μεγέθη καθαρά βιωματικά.


Στη συνέχεια αφήσαμε τα καρούλια μας να τρέξουν από ψηλές και χαμηλές ράμπες και βγάλαμε συμπεράσματα για την κίνησή τους και για ποιες ράμπες τα στέλνουν πιο μακριά.

Μετά χρησιμοποιώντας μια ράμπα με σταθερό ύψος την καλύψαμε με διάφορα υλικά όπως γλασέ 
,βελουτέ  χαρτί , μοκέτα, πετσέτα και μετρούσαμε κάθε φορά πόσο μακριά πηγαίνει το καρούλι.Μετά από μετρήσεις συμπεράναμε ότι έχει σημασία το υλικό της ράμπας και το πού κυλάει το καρούλι.


 Στη συνέχεια φτιάξαμε αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας καρούλια με κλωστή , λαστιχάκια και μολύβια και κάναμε αγώνες.


Χρησιμοποιώντας παλιά cd και ρολά υγείας φτιάξαμε καρούλια και παίξαμε μαζί τους φτιάχνοντας πύργους και αγωνιστήκαμε να τα κυλήσουμε όσο το δυνατόν μακρύτερα.


 Κάναμε ομαδοποιήσεις καρουλιών σύμφωνα με το πάχος ή το ύψος.


Φτιάξαμε μελωδό με καρούλια κλωστής διαφόρων μεγεθών...


Κάναμε έργα τέχνης με τυπώματα από καρούλια. Λερωθήκαμε αλλά διασκεδάσαμε δημιουργώντας.


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020



Στις 11 Φεβρουαρίου του 2020 γιορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου όπως κάθε χρόνο.Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στις δράσεις για τη μέρα αυτή με ενημέρωση τόσο των νηπίων όσο και των γονέων.'Ένα τόσο σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο και να μην πλαισιωθεί από δραστηριότητες, συζητήσεις και ενημερώσεις.
 Το πρωί συζητήσαμε με τα νήπια για τις συνήθειές τους .Οι περισσότεροι είπαν ότι χρησιμοποιούν tablet ή κινητά και συνήθως παίζουν παιχνίδια ή παρακολουθούν παιδικά.Στη συνέχεια αναγνώρισαν διάφορα μέρη του υπολογιστή σε εικόνες.





Παρακολουθήσαμε την περιπέτεια της Αθηνάς στον υπολογιστή.Μια ιστορία από το υλικό του Saferinternet4kids  όπου υπάρχει υλικό για την ασφάλεια στο διαδίκτυο για όλες τις ηλικίες.

https://saferinternet4kids.gr/athena-tablet-fairy-tale/

Αφού συζητήσαμε την ιστορία , τα παιδιά αναγνώρισαν σύμβολα που αφορούν στο διαδίκτυο και συναντάμε στην καθημερινότητά μας .Ήταν πραγματικά εκπληκτικό πόσα σύμβολα ήξεραν τα παιδιά και αυτό δείχνει την καθημερινή τους εξοικείωση με το θέμα.Αφού λοιπόν τα αναγνώρισαν και είπαν τι σημαίνει το καθένα προχωρήσαμε στην κατασκευή μιας αφίσας με τα γνωστά μας σύμβολα .Θελήσαμε κυρίως να στείλουμε ένα μήνυμα στους άλλους, ότι μας αρέσει ο υπολογιστής αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μαζί του.Γι' αυτό λοιπόν  καταλήξαμε στο μήνυμα

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ !!







Το βράδυ πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς  στο χώρο του νηπιαγωγείου μας. Εκεί ενημερώθηκαν για θέματα εθισμού στο διαδίκτυο, για διάφορα θέματα ασφάλειας  και προστασίας , κανόνες χρήσης του διαδικτύου για γονείς και στο τέλος έγινε πρακτική επίδειξη εφαρμογής της λειτουργίας περιορισμένης πρόσβασης τόσο σε κινητά και tablet όσο και στον υπολογιστή .'Ηταν μια όμορφη συνάντηση στην οποία οι γονείς που πήραν μέρος , έδειξαν ενδιαφέρον και πραγματικά συμμετείχαν με ερωτήσεις καθώς ακολούθησε και ενδιαφέρουσα συζήτηση.